„Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych „RODO” – Dz.U. UE L 119. s.1), informuję, że

  1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Woli Krzysztoporskiej, ul. Szkolna 6, 97-371 Wola Krzysztoporska.
  2. Kontakt z Inspektorem Ochrony Danych Osobowych (IOD) – gops.wola-krzysztoporska@iod.efigo.pl

  3. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu realizacji ustawowych zadań GOPS, wynikających z:

– ustawy z dnia 12 marca 2004 r.  o pomocy społecznej (t.j. Dz.U. z 2017 r., poz. 1796),

– ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (t.j. Dz.U. z 2017 r., poz. 1952),

– ustawy z dnia 7 września 2007 r. o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (t.j. Dz.U. z 2018 r., poz. 554),

– ustawy z dnia 11 lutego 2016 r. o pomocy państwa w wychowaniu dzieci (t.j. Dz.U. z 2017 r., poz. 1851),

– ustawy  z dnia 5 grudnia 2014 r. o Karcie Dużej Rodziny (t.j. Dz.U. z 2017 r., poz. 1832),

– ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie (t.j. Dz.U. z 2015 r., poz. 1390),

– ustawy o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów ((t.j. Dz.U. z 2017 r., poz. 2092),

– ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej (t.j. Dz.U. z 2017 r., poz. 1697),

– ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi i narkomanii (t.j. Dz.U. z 2016 r., poz. 487),

– ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (t.j. Dz.U. z 2017 r., poz. 1938),

– ustawy o wspieraniu kobiet w ciąży i rodzin „Za życiem” (t.j. Dz.U. z 2016 r., poz. 1860)

Przetwarzanie jest niezbędne do wypełnienia obowiązków prawnych ciążących na Administratorze (art. 6 ust. 1 lit. C i art.).

Przetwarzanie jest niezbędne ze względów związanych z ważnym interesem publicznym (art.. 9 ust. 2 lit. g).

  1. Odbiorcami Pani/Pana danych osobowych mogą być wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa.

  2. Podanie danych osobowych jest wymogiem ustawowym. Dane osobowe będą przechowywane przez okres wykonywania zadań lub wypełniania obowiązków ciążących na Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej,  a po jego zakończeniu przez okres wymagany przepisami prawa oraz zgodnie z Rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 18 stycznia 2011 r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej, jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych.

  3. Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych (art. 15 RODO) oraz prawo ich sprostowania (art. 16 RODO), usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo wniesienia sprzeciwu, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania (jeżeli przetwarzanie danych odbywa się na podstawie zgody), którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięcie.

  4. Ma Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych (UODO).

Administrator Danych Osobowych